HOMEPAGE | FOTO'S VAN TAMARA TOT 4 JAAR | FOTO'S VAN TAMARA VANAF 4 JAAR | FOTO'S VAN QUENTIN | GEDICHTJES VOOR TAMARA EN QUENTIN | VERHAALTJES VOOR TAMARA EN QUENTIN | LIEDJES VOOR TAMARA EN QUENTIN | WAT TAMARA EN QUENTIN LEUK VINDEN | DAGBOEK VAN TAMARA | DAGBOEK VAN TAMARA 2004-2007 | DAGBOEK VAN TAMARA 2008 | DAGBOEK VAN QUENTIN 2007 | DAGBOEK VAN QUENTIN 2008 | OVER VAN ALLES EN NOG WAT | GEDICHTEN | NAAR DE EFTELING | Dagje Laage Vuursche | BALLORIG | Quentin naar het peuterschooltje toe | GASTENBOEK | MIJN ANDERE WEBSITE'S | E-mailformulier | Nieuwsbrief en POLL | Hoe was de pappa van Quentin ? | Hoe was de mamma van Tamara ? | Foto,s van Richard en Diana

                                              
 
DE EERSTE VERJAARDAG VAN EEN KIND IS WAARSCHIJNLIJK VOORAL EEN FEEST VOOR DE TROTSE (GROOT)OUDERS.
HET KIND ZELF ZAL HET NIET BEWUST MEEMAKEN. HET WORDT GEVIERD MET KOFFIE EN TAART  (MET ÉÉN KAARSJE!) VOOR DE FAMILIE. DAT GELDT EIGENLIJK OOK NOG DE TWEEDE VERJAARDAG.
DE KINDEREN MAKEN PAS HUN DERDE FEESTJE BEWUST MEE.
DE JARIGE TOEZINGEN , EEN VERSIERDE KAMER , EEN VROLIJKE TAART MET KAARSJES EN NATUURLIJK CADEAUTJES HOREN ER VANAF NU BIJ.
 
TOCH WEET JE DREUMES (JAWEL,GEEN BABY MEER!),DAT HIJ OF ZIJ IN HET MIDDELPUNT VAN DE BELANGSTELLING STAAT !
ZINGEND UIT BED GEHAALD WORDEN ,ZELF HET PAPIER VAN DE CADEAUTJES SCHEUREN EN DE KAMER VERSIERD.
DE OPA'S EN OMA'S STAAN TE DRINGEN OM TE KOMEN FEESTEN ,MAAR ZORG ER WEL VOOR DAT JE HET SCHEMA VAN JE KIND ZOVEEL MOGELIJK AANHOUDT.
DUS GEWOON OP TIJD EEN MIDDAGSLAAPJE LATEN DOEN,WANT ANDERS ZIT JIJ MET EEN HUILENDE BABY EN WORDT DE FEESTELIJKE DAG AL SNEL EEN DRAMA. HET KAN OOK GEEN KWAAD OM WAT RUSTPUNTEN IN DE DAG TE BOUWEN (ZONDER VISITE), ZO HEEFT JE DREUMES EVEN DE TIJD OM NAAR DE NIEUWE SPEELTJES TE KIJKEN EN HEB JIJ EVEN DE TIJD OM OP ADEM TE KOMEN !
 
BEN JIJ OF DE JARIGE TOCH OVERROMPELD DOOR DE HOEVEELHEID SPEELGOED DIE JE DREUMES HEEFT GEKREGEN ? LEG GERUST EEN PAAR DINGEN WEG OM DIE OVER EEN PAAR WEKEN/MAANDEN TEVOORSCHIJN TE HALEN.
WEER NIEUW SPEELPLEZIER.
 
                               
MACARONIKETTING
 
WAT HEB JE NODIG:
 
ONGEKOOKTE MACARONI
EEN NIET SCHERPE NAALD
EEN TOUWTJE
 
 
 
WAT MOET JE DOEN:
 
JE PAKT EEN MACARONI-ELLEBOOGJE.DEZE RIJG JE MET JE NAALD AAN HET TOUWTJE. GA ZO EEN TIJDJE DOOR. ALS JE DIT LANG GENOEG VOLHOUDT ONTSTAAT ER EEN PRACHTIGE KETTING.
 
OM HET NOG FEESTELIJKER TE MAKEN KUN JE IEDER MACARONI-ELLEBOOGJE APART VERVEN IN EEN MOOIE KLEUR.
ZO MAAK JE DAN EEN PRACHTIG KUNSTWERK.
                                

 

                                                      

Veel kinderen groeien op met een hond in huis ,en vaak zijn ze de beste vienden.Er zijn zelfs sterke aanwijzingen dat het hebben en verzorgen van een hond heel goed is voor de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling van een kind.Toch is die verhouding tussen kind en hond niet zonder problemen,want kinderen zijn nogal eens het slachtoffer van hondentanden.
 
HET KIND
Van de mensen die in het ziekenhuis worden opgenomen vanwege een hondenbeet is iets minder dan de helft een kind dat jonger is dan tien jaar.Dat is veel ! De oorzaak is meestal gelegen in het feit dat kinderen zo dol op honden zijn , dat ze in hun enthousiasme precies die dingen doen die een hond niet echt prettig vindt:plotseling aaien ,op de hond vallen ,om zijn nek hangen,aan zijn staart trekken en speeltjes afpakken .Als de hond vervolgens gromt ,wordt dat door een klein kind vaak niet begrepen. Zijn hoofdje zit meestal precies op de hoogte van de hondenbek en als de hond tot het uiterste getergd toehapt ,is het meestal ook goed raak. Daarom moet een kind leren om te gaan met een hond. Hieronder geef ik daarvoor een aantal tips.
 
 
DE HOND
Net zoals kinderen moeten leren omgaan met de hond ,moet de hond leren omgaan met kind. Zo moet hij leren dat een baby of een klein kind iets ''leuks''is. Als het dier stelselmatig wordt buitengesloten ,of op zijn kop krijgt als hij het kind benadert,wordt dat kind voor hem synoniem voor ''rottigheid''. Honden leven al jaren samen met mensen ,maar hun gedrag wordt voor een deel nog steeds bepaald door oerinstincten. Die instincten zijn vooral gericht op het verkrijgen van eten en een veilige ligplaats .Ze zijn zo belangrijk dat een hond er alles aan zal doen om deze te krijgen en te houden. Dat valt op geen enkele manier te voorkomen en dat moet ook gerespecteerd worden. Voorkom dus dat je kind aan de voerbak komt als de hond eet,of naar de mand kruipt als de hond slaapt.
 
WAARSCHUWING
Omdat het een jong kind waarschijnlijk niet duidelijk gemaakt kan worden waaróm hij dat allemaal niet mag,zal hij het waarschijnlijk toch proberen. Daarom is de allerbelangrijkste regel :laat jonge kinderen en honden nooit met elkaar alleen!!
 
NIET DOEN
De hond wegsturen als het kind aandacht krijgt op de hond mopperen als hij intresse toont in het kind ,de hond pas leren op zijn plaats te blijven als het kind al in huis is, het kind naar de hond toe laten lopen of kruipen, zéker niet als die in zijn mand ligt ,het kind laten bemoeien met een hond die aan het eten is of een speeltje dan wel kluif heeft, kinderen hard laten schreeuwen en rennen in de buurt van de hond,kinderen over de grond laten kruipen in de buurt van de hond ,het kind de hond laten aanstaren (dit vindt de hond bedreigend) ,de kinderen alleen met de hond op straat sturen ,het kind over de nek van de hond laten hangen ,een kind een vreemde hond laten aaien, een kind bang maken voor honden ,het kind laten gillen of laten wegrennen als er een hond aankomt (hoe harder het kind gilt of rent, des te interessanter een hond het kind zal vinden), het kind met zijn handjes naar de hond laten slaan.
 
WEL DOEN
De hond aandacht of lekkers geven in het bijzijn van het kind, de hond het verband tussen''kind'' en ''leuk'' leren door hem elke keer iets lekkers te geven als het kind wordt verschoond , de hond naar het kind laten komen om iets leuks te gaan doen, het (iets oudere) kind de hond uit de hand laten eten ,tenzij de hond gespannen wordt van eten ,kinderen onder begeleiding met de hond simpele spelletjes laten spelen , het kind leren langs de hond heen te kijken , de hond en de kinderen samen mee uit nemen voor een leuke wandeling , het kind leren de hond rustig over de borst te aaien ,het kind de drie ''vraagregels'' voor het aaien van vreemde honden leren :eerst aan je moeder of vader vragen als het van allemaal mag ook aan de hond vragen: je hand voorzichtig uitsteken en kijken of de hond naar je toekomt. Doet hij dat, kriebel hem dan onder zijn kin of borst.

                                         

Misschien hebt u er nooit zo bij stil gestaan , maar wist u dat kinderen al sinds mensenheugenis speelgoed hebben ? Zo is de rammelaar waarschijnlijk al duizenden jaren oud.
Ook in nog oudere  beschavingen zijn voorbeelden van speelgoed gevonden.
Bij opgravingen in Egypte zijn kindergraven uit de tijd van de farao's bloodgelegd waarin terracotta poppen , beestjes , tollen en ballen zijn aangetroffen.
Het is aardig om te weten dat het speelgoed van kinderen uit het oude Griekenland en Rome bestond uit lappenpoppen , jojo's en trekkarretjes.
Zoals dat in het verre verleden al het geval was , speelt speelgoed ook nu nog altijd een belangrijke rol in het kinderleven.
Want speelgoed daagt uit, prikkelt de fantasie en laat grenzen verkennen.
Spelletjes stimuleren tot prestaties en leren omgaan met winnen en verliezen.
Ze bevorderen verder sportiviteit , samenwerken , tactiek en strategie hanteren en oplossingen verzinnen.
Door te spelen oefenen kinderen hun sociale , emotionele en lichamelijke vaardigheden.
Daarom is het ook goed om variatie aan te brengen in het speelgoed zodat het kind in elke leeftijdsfase dat speelgoed krijgt waar het aan toe

 

.

                                                        

EEN BABY IS NIET ALLEEN VOOR DE OUDERS EEN HELE VERANDERING,MAAR LATEN WE VOORAL DE OPA´S EN OMA´S NIET VERGETEN.WANT EERLIJK IS EERLIJK,KINDEREN ZIJN LEUK,MAAR KLEINKINDEREN ZIJN NOG VÉÉL LEUKER! EINDELIJK ONGESTOORD KUNNEN VERWENNEN,OF TOCH NIET?

Het is vaak even wennen,want iedereen moet toch zijn of haar eigen plek weer bepalen in de nieuwe situatie.Sta je daar ineens weer met zo´n klein hummeltje in je armen.Zou je het liefst die oude driewieler alvast uit de schuur halen.Maar zo ver  is het nog niet,want de eerste maanden zijn toch gevuld met eten,slapen en het veelvuldig vullen en ook weer verschonen van luiers.En dan komt de dag dat zoon-of dochterlief vraagt´´Zou je misschien even kunnen oppassen?

Nu kan je natuurlijk ongestoord je kleinkind verwennen met de meest smakelijke hapjes,maar daar zijn de ouders niet altijd even blij mee.Zo hebben baby´s van nature helemaal geen behoefte aan suiker,dus het is echt niet nodig om wat suiker door de yoghurt te strooien.Zonder is gezonder en iedereen wil toch het beste voor zijn of haar (klein)kind?!

Wat kun je je kleinkind nu wel voorzetten aan lekkers zonder dat je daarmee de ouders op de kast jaagt?

 --vers gemaakt fruithapje

--stukjes fruit

--een cracker of soepstengel,(eventueel met 20+smeerkaas)

--een  babykoekje

--plakje ontbijtkoek

--(vers  gemaakte)fruitshake

Houd de volgende basisregels in gedachten:

--Melk niet vaker dan 1 keer opwarmen(dit geldt zowel voor borstvoeding als voor flesvoeding)

--Geen honing voor de eerste verjaardag

--Geen suiker en of zout toevoegen

--Wees matig met specerijen

--Bij opa en oma zijn is al een feest op zich,snoep is daarbij nog helemaal niet nodig

Is je kleinkind geen baby meer maar doet het zijn eerste stapjes in dreumesland of is het al  een echte peuter?Let dan op de volgende dingen,dan geef je ze wat lekker en goed voor ze is.

Basis voor de broodmaaltijd, 

--Bruinbrood( laat korstjes aan de boterham,om te leren kauwen)

--Volkoren brood

--Voor de variatie:krentenbollen,puntjes,mueslibrood,tosti´s

--Vleeswaren(ham,kipfilet,rookvlees)

--(Smeer)kaas 20+ of 30+

--Appel,banaan,aardbei

--Appelstroop,honing,jam,vruchtenhagel,gestampte muisjes

Geef pindakaas, chocoladepasta en chocoladehagelslag niet elke dag,hierin zitten veel calorieen.Beperk de hoeveelheid verzadigd vet(=verkeerd vet).Dit zit onder andere ìn: roomboter en harde margarine,cake en koekjes,chocola en chocolaproducten,volvette kaas(48+),vette vleeswaren en croissantjes.Waarom is bovenstaande zo belangrijk?

Een gezonde leefstijl is belangrijk voor iedereen.Toch worden steeds meer mensen in Nederland te dik,ook jongeren en kinderen.Het aantal te dikke peuters is de laatste twintig jaar zelfs verdubbeld.Overgewicht op jeugdige leeftijd vergroot de kans op overgewicht op volwassen leeftijd en dat geeft veel gezondheidsproblemen.Daarom is het belangrijk om te investeren in een gezonde toekomst van je (klein)kind.Ook al doen de problemen zich pas op latere leeftijd voor .Iedereen wil toch gezond oud worden ?.

                                                     

Handige tips voor ouders met peuters.

Speelgoed met veel 'toeters en bellen'mag dan super lijken, maar bedenk wel dat speelgoed met minder uiterlijke kenmerken over het algemeen meer speelwaarde heeft.Een radiografisch bestuurbare ladderwagen met brandweersticker kan niet doorgaan voor een ladderwagen van een schilder.Een pratende pop zegt alleen wat op het bandje staat,andere poppen zeggen wat het kind denkt. Teveel uiterlijke kenmerken maken dat het speelgoed snel verveelt.Spelen is nu eenmaal ervaren , ontdekken , uitproberen en herhalen , met fantaseren en nadoen. Minder perfect misschien ,maar wel naar eigen idee.Spelen wordt alleen maar leuker en waardevoller wanneer kinderen hun spel kunnen herhalen , variëren, uitproberen en er handig mee worden. Dat kost moeite en tijd. Daar past speelgoed bij met minder uiterlijke kenmerken , blokken , een bassisdoos voor een constructiesysteem ,een pop die niets kan en dus alles ,een gewone bal ,speelgoed zonder batterijen ,bordspellen et cetera. 

 

VOOR ELK WAT WILS.....

EEN BABY (0-1 jr)Verkent de wereld om zich heen.Vooral felle kleuren trekken z'n aandacht net zoals allerlei geluidjes. Hij houdt ook van pakken en grijpen het liefst grote stukken want z'n fijne motoriek is nog niet zo ontwikkeld dat hij ook kleinere speeltjes kan hanteren.

EEN DREUMES (1-2 jr)Kan al heel wat meer.In deze leeftijdsfase vinden kinderen het bijvoorbeeld erg leuk om speelgoed achter zich aan te trekken , met water en zand te spelen terwijl ook een badje met alle mogelijke badspulletjes en drijfbeestjes hun grote belangstelling heeft.

DE PEUTER(2-3 jr)Is alweer een paar stapjes verder.Peuters houden van bouwen met blokken ,van muziek maken en vinden 't ook steeds leuker om met andere kinderen te spelen.Ook beginnen ze belangstelling te krijgen voor spelletjes.

DE KLEUTER(4-6 jr)Speelt graag vadertje en moedertje,maar ook de dokter en de tandarts nadoen zijn favoriete bezigheden.Ze hebben veel fantasie en 't is leuk ze speelgoed aan te bieden dat daarbij aansluit.

 

SPEELGOED SUGGESTIES

BABY :mobiel ,kinderwagenhanger ,muziekdoosjes , rammelaar , bijtfiguren , activity-center , duikelaar , zacht (wasbaar) knuffeldier , bal van plastic/badstof , babytelefoon.

DREUMES:zandbak , vormpjes , emmertje, schepje , zeefje , vingerverf , blokken , grote trein , auto , boot , trekkar en loopauto , duw-en stapelspeeltjes , muziekinstrumenten als trommel , fluit , trompet , pop , poppenserviesje.

PEUTER: puzzelplanken , puzzels , vingerverf , kleurpotloden , plakplaatjes , bellenblaas , constructie-en timmerspeelgoed , blokken , prentenboeken , liedjes en verhalen op band of cd , verkleedkleren , poppenkast met poppen , tent of huisje , driewieler , opwindspeelgoed , plastic of houten trein.

KLEUTER: fiets met zijwielen , babypop , poppenhuis , dokterskoffer , constructiespeelgoed , zaklantaarn , verrekijker , skelter , rolschaatsen , boerderij met dieren , poppenkastpoppen , verkleedkleren , hijskranen , buldozers , bestuurbaar speelgoed.  

BASISRECEPT PANNENKOEKEN,voor 10-12 stuks.

1 PAK MIX VOOR PANNENKOEKEN SPECIAAL

8 DL MELK

2 EIEREN

BOTER OF OLIE

EXTRA NODIG:BESLAGKOM, MIXER OF GARDE ,KOEKEPAN.

EN ZO DOE JE HET:

-DOE DE  MIX IN EEN BESLAGKOM MET DE HELFT VAN DE MELK. ROER HET GEHEEL MET EEN GARDE OF MIXER TOT EEN GLAD BESLAG. VOEG AL ROERENDE DE REST VAN DE MELK EN DE EIEREN TOE. VERHIT EEN BEETJE BOTER OF OLIE IN EEN KOEKEPAN. GIET WAT BESLAG IN DE PAN,LAAT HET UITLOPEN OVER DE BODEM, BAK DE PANNENKOEKEN AAN BEIDE ZIJDEN GOUDBRUIN.

KRUIDIGE PANNENKOEKEN MET MELOEN EN ANANAS,voor 5-6 stuks

1/2 PORTIE PANNENKOEKENBESLAG

1/2 THEELEPEL KOEKKRUIDEN

250 G MELOENBLOKJES

150 G ANANASBLOKJES

POEDERSUIKER

SLAGROOM

EN ZO DOE JE HET:

-ROER DE KOEKKRUIDEN DOOR HET PANNENKOEKENBESLAG.BAK 5-6 DUNNE PANNENKOEKEN VOLGENS HET BASISRECEPT PANNENKOEKEN.VERDEEL DE MELOEN EN DE ANANAS OVER DE PANNENKOEKEN EN VOUW ZE IN VIEREN.BESTROOI ZE MET POEDERSUIKER EN SPUIT ER EEN TOEF SLAGROOM BIJ.

ITALIAANSE PANNENKOEKEN,voor 5-6 stuks

1/2 PORTIE PANNENKOEKENBESLAG

1/2 THEELEPEL ITALIAANSE KRUIDEN

150 G PLAKJES CERVELAAT OF SALAMI

200 G CHERRYTOMAATJES

100 G GERASPTE OUDE KAAS

20 G RUCOLA

EXTRA NODIG:deksel

EN ZO DOE JE HET:

-ROER DE ITALIAANSE KRUIDEN DOOR HET PANNENKOEKENBESLAG. BAK EEN DUNNE PANNENKOEK VOLGENS HET BASISRECEPT PANNENKOEKEN.VERDEEL DE WORST EN DE TOMAATJES OVER DE PANNENKOEK EN BESTROOI MET DE KAAS.LEG HET DEKSEL OP DE KOEKENPAN,VERWARM TOT DE KAAS GESMOLTEN IS.VERDEEL DE RUCOLA OVER DE PANNENKOEK.SERVEER DIRECT.

 

Een kind is veel meer
dan een aanstaande dame
of een aanstaande heer.
Wie dat in het kind niet ziet,
die begrijpt het wonder niet.

Toon Hermans, Nederlands cabaretier, °1916 

    Lieve kinderen zijn van iedereen, brutale kinderen van hun moeder

Kinderen beginnen met van hun ouders te houden; als ze ouder worden beoordelen zij hen; soms vergeven ze hen.

Laatste wijziging op: 21-03-2008 17:00